Лесна рецепта за пилешки пържоли на фурна

пилешки пържоли на фурна

Бърза и лесна рецепта: Рецептата за пилешки пържоли на фурна:

Съставки

  • 4 пилешки пържоли (може да използвате както пържоли от пилешки бут, така и от пилешки гърди)
  • 2 супени лъжици зехтин или олио
  • 2 скилидки чесън, ситно накълцани или пресовани
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 чаена лъжичка сух риган
  • Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
  • 1 супена лъжица лимонов сок (по желание, за свежест и лек кисел вкус)

Инструкции:

  1. Подготовка на фурната: Загрейте фурната на 200°C. Подгответе тавичка за печене, като я покриете с хартия за печене или я намажете леко с мазнина, за да не залепват пържолите.

  2. Марината: В малка купа смесете зехтина, чесъна, червения пипер, сухия риган, солта и черния пипер. Ако решите да използвате лимонов сок, добавете го към сместа. Разбъркайте добре, за да се комбинират всички съставки.

  3. Овкусяване на пилешките пържоли: Потопете пилешките пържоли в маринатата и се уверете, че са добре покрити от двете страни. Можете да използвате четка или просто да втривате маринатата с ръце, за да проникне по-добре в месото.

  4. Печене: Подредете пържолите в тавата. Поставете тавата във вече загрятата фурна.

  5. Време за печене: Печете пържолите около 20-25 минути. На около 12-13 минута ги обърнете внимателно, за да се изпекат равномерно от двете страни. Месото трябва да стане златисто и леко хрупкаво по краищата.

  6. Проверка за готовност: За да се уверите, че пилешкото е готово, може да го разрежете в най-дебелата част. Ако вътрешността е бяла и соковете изтичат чисти, значи е готово. Ако използвате термометър за месо, вътрешната температура трябва да бъде около 75°C.

Извадете пилешките пържоли от фурната и ги оставете за около 2-3 минути, преди да ги сервирате. Така соковете ще се разпределят равномерно в месото, което ще го направи по-сочно.

Поднесете пилешките пържоли с гарнитура по избор, като салата, ориз, печени зеленчуци или картофено пюре. Можете да добавите и резенчета лимон за освежаващ завършек.

Бон Апети!


Популярни рецепти